Pe lângă gustul său amărui, dar ușor, ceaiul verde oferă numeroase beneficii pentru sănătate, în special datorită nivelului său abundent de antioxidanți. Iată o privire asupra modului în care consumul regulat al acestei băuturi blânde vă poate îmbunătăți sănătatea.
Ce conține ceaiul verde?
Ceaiul verde conține două calorii per porție de 1 cană și nu cantități semnificative de proteine, grăsimi, carbohidrați sau zahăr - cu excepția cazului în care adăugați ceva la ceai, cum ar fi miere sau zahăr brut. Dar această băutură blândă este bogată în antioxidanți, ceea ce o face o alegere hrănitoare. O cană de ceai verde preparat conține următorii nutrienți:
- Calorii: 2
- Grăsimi: 0 g
- Carbohidrați: 0 g
- Zaharuri: 0 g
- Fibre: 0 g
- Proteine: 0,5 g
- Sodiu: 2 mg
Beneficiile potențiale pentru sănătate ale ceaiului verde
O cană cu ceai verde, probabil, nu va aduce beneficii majore pentru sănătate, dar a face un obicei de a-l bea des s-ar putea adăuga niște beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Până la 8 căni pe zi sunt considerate sigure, deși trebuie să luați în considerare conținutul său de cofeină pentru a determina ce este potrivit pentru dvs.
Beneficii potențiale pentru sănătate ale consumului regulat de ceai verde:
Poate îmbunătăți sănătatea cognitivă și concentrarea
Dacă urmează un test sau o prezentare importantă, înghițirea ceaiului verde în prealabil vă poate îmbunătăți concentrarea. O analiză care a analizat 49 de studii a concluzionat că persoanele care au băut ceai verde au arătat o performanță îmbunătățită la testele cognitive de lungă durată, precum și o mai bună vigilență auto-raportată. Cercetătorii studiului au postulat că cofeina care stimulează energia din ceaiul verde și L-teanina calmantă se combină pentru a susține o stare de concentrare.
Ar putea susține sistemul imunitar
Ceaiul verde este o băutură care te poate liniști atunci când ești bolnav. Dar poate fi, de asemenea, capabil să prevină îmbolnăvirea.
Ceaiul verde conține antioxidanți puternici care pot oferi sprijin imunitar prin mai multe mecanisme, în special galatul de epigalocatechină (EGCG), sunt principalii antioxidanți din ceaiul verde care promovează funcția imunitară. Acești compuși ajută la întărirea sistemului imunitar protejându-l împotriva oxidanților și a radicalilor liberi, reducând stresul oxidativ general din organism.
Catechinele din ceaiul verde pot promova proliferarea celulelor T care întăresc imunitatea și a celulelor ucigașe naturale, modulând răspunsurile inflamatorii. În plus, polifenolii din ceaiul verde pot influența pozitiv microbiota intestinală și pot stimula producția de enzime antioxidante de către organism.
Poate susține sănătatea inimii
De asemenea, ceaiul verde poate susține sănătatea cardiovasculară în mai multe moduri. Pentru început, unele cercetări au asociat consumul de ceai verde cu o reducere semnificativă a nivelului de colesterol . Alte studii au descoperit că consumul de ceai verde ar putea duce la scăderi mici ale tensiunii arteriale .
Adulții sănătoși care și-au suplimentat dieta cu ceai verde au înregistrat reduceri medii de 2,99 mmHg a tensiunii arteriale sistolice și 0,95 mmHg a tensiunii arteriale diastolice. Deoarece atât nivelul colesterolului, cât și al tensiunii arteriale sunt indicatori importanți ai sănătății inimii, aceste măsuri ar putea avea un impact semnificativ asupra bunăstării cardiovasculare generale.
Ar putea juca un rol în prevenirea unor cancere
Destul de multe cercetări au examinat dacă ceaiul verde ar putea juca un rol în prevenirea cancerului. Studii mai mici au legat ceaiul verde (și forma sa mai puternică de extract) cu diferite grade de succes în prevenirea cancerului de prostată, sâni, vezicii urinare, ovarelor și multe altele.
În ciuda acestor rezultate promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a trage concluzii certe despre o legătură între ceaiul verde și cancerul. Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) nu recomandă sau împotriva utilizării ceaiului verde pentru a reduce riscul de cancer.
Ar putea reduce simptomele bolii inflamatorii intestinale
Ceaiul verde este plin de antioxidanți - compușii care reduc inflamația prin curățarea celulelor de radicalii liberi nocivi. Nu este surprinzător, așadar, că această băutură ar putea îmbunătăți simptomele afecțiunilor inflamatorii precum boala Crohn și colita ulceroasă.
Potrivit cercetărilor, polifenolii ceaiului verde sunt implicați în procesele inflamatorii și severitatea simptomelor la persoanele cu boală inflamatorie intestinală. Dacă trăiți cu boala Crohn sau colită ulceroasă, ar putea merita încercat să beți ceai verde ca parte a unei diete antiinflamatorii .
Efecte secundare posibile
Deși efectele secundare sunt puțin probabile în urma consumului de cantități moderate de ceai verde, cofeina este un motiv de îngrijorare dacă bei cantități abundente. Conținutul de cofeină din ceaiul verde poate duce la insomnie, anxietate, iritabilitate și probleme digestive, cum ar fi greață, reflux acid și diaree la persoanele sensibile la cofeină.
În plus, taninurile din ceaiul verde pot crește aciditatea stomacului, provocând potențial iritații ale stomacului și exacerbând afecțiuni precum refluxul acid sau ulcerul. De asemenea, ceaiul verde poate interacționa cu anumite medicamente. Consultați un farmacist pentru a preveni orice interacțiune adversă cu medicamentele.