Home / Stil de viață / Sănătate / Antioxidanții și sănătatea ochilor. Ce antioxidanți ne ajută să avem o vedere mai bună.

Antioxidanții și sănătatea ochilor. Ce antioxidanți ne ajută să avem o vedere mai bună.

Antioxidanții sunt agenți de protecție, precum gărzile de corp pentru celulele tale și părțile lor interioare, inclusiv ADN-ul. Antioxidanții previn deteriorarea țesuturilor corpului din cauza a ceea ce se numește stres oxidativ. Ca parte a metabolismului nostru normal, creăm molecule numite radicali liberi. Acești radicali liberi sunt molecule foarte reactive și, în cantități mici, ne pot face de fapt câteva favoare, dar în concentrații mai mari pot provoca ravagii, ducând la deteriorarea celulelor oxidative și la inflamație.
Sănătate
7 minute timp de citire
Antioxidanții și sănătatea ochilor. Ce antioxidanți ne ajută să avem o vedere mai bună.

Deoarece colectăm radicalii liberi din alte surse decât metabolismul obișnuit al organismului, cum ar fi din alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm (poluarea aerului), infecții, substanțe chimice și expunerile la mediu, este important ca organismul tău să poată face față acestor situații. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de ajutorul antioxidanților pentru a „neutraliza” radicalii liberi și pentru a preveni stresul oxidativ și daunele. Putem face acest lucru fie consumând alimente bogate în antioxidanți pe bază de plante, cum ar fi fructele și legumele, fie cu suplimente de antioxidanți .

Ochii sunt un organ foarte interesant, deoarece majoritatea stresului lor oxidativ provine din expunerea la lumină. Țesuturile din fața ochiului, cum ar fi corneea și cristalinul, preiau cea mai mare parte a acestui stres, deoarece sunt expuse constant la cantități uriașe de radiații UV. Pentru a compensa acest lucru, organismul concentrează acid ascorbic (vitamina C) în celulele corneei pentru a ajuta la protejarea acestui țesut de stresul oxidativ.

Între timp, cristalinul și alte celule oculare au, de asemenea, acces la antioxidanți și un mijloc de reciclare a acestora pentru a le ajuta la apărarea. Dar pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea și acțiunile antioxidanților noștri naturali scade, făcând dieta și suplimentele și mai importante.

Există mai mulți antioxidanți care sunt specifici sănătății oculare, inclusiv vitamina C, luteina, zeaxantina și N-acetil cisteină (NAC) și/sau glutation.

Carotenoizii și protecția ochilor

Carotenoizii sunt un tip de antioxidant care ajută la protejarea retinei și a maculei, zone din spatele ochiului care absorb lumina și sunt responsabile pentru vedere, de deteriorarea luminii.

Carotenoizii din macula, o zonă mică concentrată a retinei, absorb în special 40% până la 90% din lumina albastră și, prin urmare, au nevoie majoră de protecție. Aici intervin luteina și zeaxantina. Acești doi carotenoizi sunt responsabili pentru creșterea pigmentului macular al retinei, care protejează diferite zone ale retinei de lumina albastră extrem de dăunătoare. Prin urmare, pigmentul macular acționează ca o protecție solară pentru ochi, ajutându-vă să vă păstrați vederea.

Ceea ce este interesant este că a avea cantități mai mari de pigment macular poate reduce impactul expunerii la lumină puternică asupra ochilor, scurtând timpul necesar pentru refacere după expunere intensă. S-a demonstrat că suplimentarea cu luteină și zeaxantină îmbunătățește pigmentul macular la cei cu ochi sănătoși și la cei care au degenerescență maculară legată de vârstă (AMD).

AMD apare atunci când mici depozite de grăsime se acumulează chiar sub celulele pigmentului retinei. Aceste depozite se numesc drusen și arată ca pete galbene pe retină (așa va vedea medicul oftalmolog). A avea druse perturbă distribuția pigmentului, făcând unele zone bine protejate, dar alte zone mai puțin protejate. Acest lucru poate duce la moartea celulelor pigmentare retiniene și poate duce la pierderea majoră a vederii.

Luteina se găsește în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și mătgul, iar prin consumul acestor alimente, oferă protecție, contribuind la scăderea riscului de a dezvolta cataracte și pierderea vederii. Sa demonstrat că suplimentarea cu 20 mg pe zi previne și îmbunătățește atât AMD, cât și cataracta.

Într-un studiu, suplimentarea adulților cu vârsta cuprinsă între 18 și 32 de ani cu luteină și acizi grași omega-3 a dus la creșterea densității pigmentului macular. Acest lucru a condus la îmbunătățiri semnificative ale vitezei de procesare vizuală.

Într-un alt studiu, utilizarea luteinei (10 mg sau 20 mg) și a zeaxantinei (10 mg) pentru pacienții cu AMD timpurie timp de doi ani a crescut semnificativ densitatea pigmentului macular și unele forme de funcție vizuală.

Glutation

Glutationul este un antioxidant major în organism. Molecula sa precursoare este NAC, un alt antioxidant. NAC este interesant pentru sănătatea ochilor, deoarece poate trece prin membranele celulare și poate ocoli nevoia de molecule transportoare specifice. Suplimentarea cu NAC sau glutation ar putea aduce beneficii vederii în timpul îmbătrânirii, deoarece glutationul este implicat în menținerea funcției de barieră a celulelor corneei, menținând în același timp nivelul normal de hidratare al ochiului și protejând toate celulele din jur.

Vitamina C

Ca și în cazul majorității antioxidanților din organism, nivelurile de vitamina C din ochi scad odată cu îmbătrânirea și este asociată cu o severitate mai mare a cataractei. Prin urmare, consumul de surse alimentare sau suplimente de vitamina C ar putea ajuta la protejarea împotriva formării cataractei în timpul îmbătrânirii naturale. Cu toate acestea, dovezile actuale nu sunt concludente că suplimentarea cu vitamina C previne sau încetinește progresia AMD.

În general, antioxidanții specifici, cum ar fi luteina, zeaxantina și NAC pot fi de ajutor pentru protejarea ochilor de daune cauzate de lumină. Acest lucru ar putea ajuta la păstrarea vederii în timpul îmbătrânirii și pentru cei care sunt expuși la cantități mari de lumină albastră, cum ar fi cei cu utilizare extinsă a computerului/ecranului.

Articole recomandate