Home / Stil de viață / Sănătate / Elemente esențiale de nutriție pentru sănătatea colonului

Elemente esențiale de nutriție pentru sănătatea colonului

S-a spus că „suntem la fel de sănătoși ca și colonul nostru”, iar acest lucru nu este departe de adevăr. Importanța funcției intestinale pentru sănătate și bunăstare este clară când luați în considerare cercetările emergente privind importanța microflorei noastre (bacteriile bune), așa-numitul „al doilea creier”, referindu-se la vastul sistem nervos situat în intestin. și cum peste 80% din sistemul nostru imunitar ne înconjoară intestinele. De asemenea, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că sistemul digestiv este calea principală de eliminare a deșeurilor metabolice și a toxinelor excretate.
Sănătate Boli inflamatorii Dureri de stomac
7 minute timp de citire
Elemente esențiale de nutriție pentru sănătatea colonului

În acest articol discutăm factorii cheie dietetici și nutriționali care pot îmbunătăți și proteja sănătatea colonului.

Acidul folic.

Folatul este important pentru sinteza și repararea ADN-ului și joacă un rol cheie în reciclarea aminoacidului homocisteină în forme netoxice. Acest proces se numește metilare și are un rol puternic în modificarea expresiei genelor. Numeroase studii au arătat că suplimentarea cu acid folic reduce dramatic riscul de complicații pentru sănătatea colonului cu până la 75%.

Surse naturale de acid folic

Sursele naturale de acid folic includ legumele de culoare verde închis, avocado, portocalele și multe altele. Cu toate acestea, acidul folic sintetic este mai bine absorbit decât acidul folic natural, prin urmare majoritatea cerealelor sunt acum îmbogățite cu acid folic sintetic.

Calciu și vitamina D.

La fel ca și pentru sănătatea oaselor, acești doi factori au o sinergie puternică atunci când sunt luați împreună. Studiile arată că 1200 mg de calciu plus vitamina D reduc complicațiile de sănătate ale colonului. Vitamina D ajută la absorbția calciului din intestin și, de asemenea, echilibrează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Surse naturale de calciu și vitamina D

În afară de produsele lactate, legumele cu frunze de culoare verde închis, semințele și nucile, cum ar fi migdalele, sunt bogate în calciu. Din păcate, nu există într-adevăr o sursă alimentară bună de vitamina D, în afară de uleiul de ficat de cod și niște pește. Recomand suplimentarea cu vitamina D suplimentară pentru a vă aduce nivelurile în intervalul de protecție de 100-150 nmol/L.

Seleniul.

Seleniul este un mineral cheie, dar adesea deficitar, care este un co-factor important în producerea glutationului, care este principalul antioxidant al organismului implicat în protejarea celulelor de deteriorarea ADN-ului. Oamenii de știință au descoperit o legătură între concentrațiile scăzute de seleniu în sol și ratele crescute de complicații ale sănătății colorectale, iar restabilirea seleniului la niveluri optime a îmbunătățit sănătatea colonului. O analiză minerală a părului este o modalitate fiabilă de a vă testa nivelul de seleniu pentru a vedea dacă aveți nevoie de suplimente.

Surse naturale de seleniu

Nucile braziliene sunt cea mai bună sursă naturală de seleniu, studiile care arată că aveți nevoie doar de câteva nuci pe zi pentru a obține aceleași niveluri cu cele suplimentare. Dacă nucile braziliene suntr greu de procurat, folosirea unui supliment de seleniu (sub formă de selenometionină, 50-200 mcg/zi) este o strategie excelentă pentru a-ți crește nivelul.

Fibrele.

Fibrele sunt adesea trecute cu vederea, dar sunt unul dintre cei mai importanți factori ai sănătății. Leagă toxinele, grăsimile și hormonii din colon și ajută la eliminarea acestora. Promovează mișcarea și dimensiunea sănătoasă a scaunului, ambele fiind markeri ai eliminării adecvate și au fost asociate cu complicații mai mici de sănătate a colonului. Fibrele sunt, de asemenea, o sursă de combustibil pentru bacteriile bune (probiotice) și mențin un echilibru intestinal sănătos acido-alcalin (PH-ul colonului trebuie să fie acid, iar celulele ar trebui să fie alcaline).

Surse naturale de fibre

Cea mai bună modalitate de a obține fibre este prin surse vegetale, cum ar fi fructele și legumele. Dovezile sunt clare că o dietă bogată în plante neprocesate (alimente bogate în fibre) și săracă în alimente procesate și carne roșie (alimente cu conținut scăzut de fibre) protejează împotriva complicațiilor pentru sănătatea colonului.

Condimente și ierburi antiinflamatoare

Oamenii de știință au cunoscut legătura dintre inflamație și sănătatea suboptimă a colonului încă de când s-a demonstrat că utilizarea în doze mici de aspirină reduce complicațiile pentru sănătatea colonului. Există multe ierburi și condimente pe care le poți consuma în dieta ta, care sunt, de asemenea, agenți antiinflamatori puternici. Deși lista este lungă, ghimbirul, ceaiul verde și curcumina merită menționate, deoarece sunt ușor disponibile pe rafturile magazinelor alimentare și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta. Toate aceste trei substanțe au cercetări clinice care arată că reduc puternic inflamația. Există multe altele (usturoi, resveratrol , extract de broccoli etc.), așa că încercați să consumați cât mai multe legume întregi pentru a vă crește expunerea la acești compuși puternici din plante.

Surse naturale de plante antiinflamatoare

Folosiți ghimbir și turmeric în gătit și beți până la 10 căni de ceai verde pe zi. Pentru o protecție suplimentară, utilizați un extract de curcumină solubilă în lipide (componenta activă din turmeric), deoarece este mult mai bine absorbit decât extractul de rădăcină de turmeric. De asemenea, este important de reținut că uleiurile omega 3 sunt antiinflamatoare puternice și ar trebui consumate în peștele sălbatic, uleiul de in, semințele de cânepă, carnea hrănită cu iarbă și vânatul sălbatic.