Pielea ta nu este doar o barieră pentru a-ți proteja țesuturile din interiorul corpului. Este în armonie cu sistemul tău imunitar și sistemul tău circulator și răspunde la ceea ce se întâmplă în interiorul tău.
Mulți dintre noi își amintesc că ni s-a spus când eram adolescenți că consumul de prea multă ciocolată îți va da cosuri, dar efectele unei diete cu încărcare glicemică mare merg mult mai departe. Consumul alimentar simplu de zahăr poate accelera îmbătrânirea pielii, exacerba tulburările autoimune ale pielii, cum ar fi psoriazisul și poate agrava acneea.
Pentru cei care se confruntă cu aceste tipuri de erupții sau modificări ale pielii, un regim topic nu va rezolva problemele pielii, deoarece aceste probleme se află mult mai departe sub suprafață.
Vârsta și îmbătrânirea pielii
Glicația are loc atunci când moleculele de glucoză sau fructoză se leagă de proteine, lipide sau acizi nucleici, la locuri moleculare aleatorii, creând produse finale de glicație avansate (AGE). Procedând astfel, ele inhibă eficient funcția acestor molecule. Procesul de glicație este un cerc vicios pentru daune moleculare: AGE-urile în sine cresc formarea de radicali liberi (cum ar fi speciile reactive de oxigen) și stresul oxidativ, dar prezența speciilor reactive de oxigen (ROS) poate accelera procesul de glicare.
AGE-urile au fost asociate inițial cu dezvoltarea complicațiilor de zahăr din sânge, dar acum sunt observate și în pielea îmbătrânită, deoarece glicația modifică structura, morfologia și funcția țesutului pielii. Deoarece colagenul are o rată de regenerare relativ lentă, este deosebit de vulnerabil la glicație.
AGE-urile pot forma aducti sau legături încrucișate cu proteinele de colagen, atașându-se la lanțurile laterale de colagen lizină. Acest lucru modifică suprafața colagenului, schimbând modul în care colagenul interacționează cu celulele și proteinele din jur, ducând la rigiditate, inflamație și vindecare slabă a rănilor.
AGE-urile sunt un produs al zaharurilor dietetice, dar și din metode specifice de gătire a alimentelor precum grătar, prăjire, prăjire și prăjire. Ele sunt ușor absorbite de intestin și intră în circulație, unde pot începe să se lege de molecule formând legături încrucișate cu proteine, inflamație și radicali liberi.
Cele mai sigure metode de gătit pentru reducerea aportului de AGE sunt fierberea și aburul. Combinarea acestui lucru cu o dietă cu glicemie scăzută poate reduce formarea de colagen glicat cu 25% în doar patru luni. Anumite ierburi și condimente pot ajuta, de asemenea, la inhibarea producției de AGE, inclusiv: scorțișoară, cuișoare, oregano, ghimbir, usturoi. Între timp, unele cercetări preliminare sugerează că antioxidanții și nutrienții precum acidul alfa lipoic, L-carnitina, taurina, bioflavonoidele precum EGCG, benfotiamina, vitamina E, vitaminele B și zincul pot inhiba, de asemenea, formarea AGE.
Zaharurile și psoriazis
În afară de AGE, aportul de zahăr poate afecta alte zone ale sănătății și inflamației pielii, adesea din cauza efectului său asupra microbiomului intestinal.
Psoriazisul, fiind o afectiune cutanata autoimuna inflamatorie cronica implica hiperproliferarea si diferentierea anormala a keratinocitelor. De asemenea, este asociat cu excesul de greutate, dereglarea insulinei, boli cardiovasculare și tulburări inflamatorii intestinale. Opțiunile dietetice pot avea un impact semnificativ asupra progresiei și gestionării bolii, deoarece erupțiile sunt asociate cu un aport mai mare de alimente prăjite și grase, carbohidrați rafinați și zaharuri simple.
Este bine stabilit că respectarea unei diete occidentale standard, caracterizată prin aporturi mari de zaharuri rafinate și grăsimi saturate de origine animală, influențează microbiomul intestinal și provoacă disbioză. Speciile precum E. coli pot prolifera mai ușor, în timp ce bacteriile protectoare precum bacteriile Firmicutes sunt reduse. Schimbarea acestui echilibru poate crește cu ușurință inflamația atât în intestin, cât și în întregul corp.
Acneea si dieta
Acneea este o afecțiune a pielii incredibil de comună, care se prezintă ca producție în exces de sebum, hiperkeratinizare foliculară și/sau prin colonizarea și proliferarea anumitor bacterii și/sau drojdie în foliculi. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, anumite populații precum inuiții canadieni, zulușii din Africa de Sud, japonezii din Okinawa și locuitorii insulelor Kitavan din Papua Noua Guinee nu au experimentat acnee până când au adoptat o dietă occidentală bogată în alimente procesate și zaharuri rafinate.
Acneea poate apărea din cauza factorilor hormonali și a infecțiilor, dar după cum știm, este puternic influențată de alegerile dietetice și de inflamația internă.
Într-un studiu efectuat pe adolescenți și adulți thailandezi, severitatea acneei a crescut odată cu aportul mai mare de ciocolată (mai mare de 100 g pe săptămână), alimente uleioase și prăjite (de peste trei ori pe săptămână) și orez alb. Între timp, consumul de legume a fost asociat cu o severitate mai mică a acneei.
Într-un alt studiu pe 43 de pacienți de sex masculin din Australia, trecerea la o dietă cu încărcătură glicemică scăzută, constând din 45% carbohidrați cu IG scăzut, 25% proteine și 30% grăsimi timp de 12 săptămâni a dus la leziuni de acnee semnificativ mai mici în comparație cu grupul care a rămas. la o dietă cu încărcătură glicemică mare.
Sănătatea care începe din interior (și ceea ce pui în corpul tău) se va arăta în exterior. Îmbătrânirea pielii poate fi accelerată odată cu consumul de zaharuri și alte surse de AGE, în timp ce afecțiunile autoimune care produc inflamații interne se pot prezenta sub formă de inflamații ale pielii și erupții.
Dietele pe bază de plante cu o încărcătură glicemică scăzută sunt asociate în mod constant cu o prevalență mai scăzută a acneei, dar acest lucru se poate traduce și în alte afecțiuni inflamatorii ale pielii și sănătatea pielii în general.