Ce conține o ceașcă de cafea?
Multe dintre beneficiile pentru sănătate ale cafelei se reduc la fitonutrienții care se găsesc în interior. Cafeaua este o băutură pe bază de plante și, ca și alte alimente vegetale, conține substanțe fitochimice și polifenoli. De fapt, cafeaua oferă mai mulți polifenoli și fitochimice decât ceaiul.
O ceașcă de cafea conține, de asemenea, în jur de 80 până la 100 de miligrame de cofeină. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, o băutură energizantă tipică are între 160 și 300 de grame de cofeină. Aceasta înseamnă că patru sau cinci căni de cafea se încadrează în recomandarea Food and Drug Administration (FDA) de nu mai mult de 400 de miligrame de cafea pe zi.
Beneficiile consumului de cafea în fiecare zi
Dacă beți deja o cană zilnic, studiile arată că consumul unei cani pe zi poate fi asociat cu un risc redus de boli cronice.
Cafea este o sursă de vitamina B2 (riboflavină), magneziu și polifenoli. Polifenolii sunt compuși bioactivi din plante care au beneficii cunoscute pentru sănătate. În special, cafeaua conține acid clorogenic, acid chinic și diterpene precum cafestol și kahweol. Acești compuși au efecte antioxidante și anticancerigene.
Unele studii au legat, de asemenea, consumul regulat de cafea cu reducerea mortalității cauzate de boli cardiovasculare, atacuri de cord și diabet.
Iată câteva beneficii suplimentare ale consumului de cafea.
Reduce riscul de diabet de tip 2
Studiile sugerează că consumul de trei până la patru căni de cafea pe zi va reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 25%. Rețineți că acest rezultat a apărut dintr-un studiu care a comparat cei care beau trei până la patru căni pe zi cu cei care nu beau cafea sau consumă mai puțin de 2 căni pe zi. Se pare că atât cafeaua cu cofeină, cât și cafeaua decofeinizată oferă acest beneficiu.
Deși nu există nicio cantitate de cafea care poate schimba o dietă prost echilibrată , oamenii de știință au observat că consumul regulat de cafea (cofeinizată și decofeinizată) are un efect pozitiv asupra răspunsului la glucoză și insulină, cel mai probabil datorită compușilor antioxidanti și antiinflamatori găsiți. în cafea.
Cafeaua este cea mai bogată sursă de acid clorogenic, un compus fenolic despre care s-a demonstrat că are efecte de scădere a glicemiei în studiile pe animale și studiile de laborator. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectul acesteia asupra oamenilor.
Crește nivelul de energie
Este o practică obișnuită să bei cafea în efortul de a te simți mai plin de energie – și din motive întemeiate. Cofeina din cafea oferă efecte anti-oboseală. Cofeina funcționează în creier prin antagonizarea tuturor celor patru receptori de adenozină, provocând starea de veghe.
Protejează împotriva bolilor cardiovasculare
Este posibil ca substanțele fitochimice, inclusiv acizii clorogene, compușii fenolici și oligoelemente, să fie parțial responsabile pentru aceste efecte antiinflamatorii, antioxidante și antitromboze. De asemenea, ar putea fi responsabili pentru îmbunătățirea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge și pentru reducerea agregării trombocitelor (cheaguri de sânge).
Pe de altă parte, dacă aveți tensiune arterială necontrolată, ar trebui să evitați să consumați doze mari de cofeină și să discutați cu un furnizor de asistență medicală despre cel mai bun mod de a vă gestiona starea.
Îmbunătățește performanța atletică
Efectele cofeinei asupra performanței atletice au fost studiate pe larg. S-a demonstrat că suplimentarea cu cofeină îmbunătățește o serie de aspecte ale performanței la exerciții, inclusiv rezistența musculară, forța, sprintul, săriturile și performanța aruncării, precum și o serie de exerciții aerobe.
Acest lucru se datorează probabil capacității cofeinei de a stimula sistemul nervos central (SNC), de a crește disponibilitatea de energie și de a îmbunătăți contracția musculară prin mobilizarea ionilor de calciu. O parte din efectele cofeinei asupra SNC este că reduce percepția durerii, permițându-vă să lucrați mai mult și mai mult.
Pentru o persoană obișnuită, consumul de cafea înainte de un antrenament poate îmbunătăți sesiunea de cardio. Dar dacă ești un atlet, s-ar putea să ai nevoie de o doză mai precisă sau un supliment de cofeină.
Riscuri și considerații
Consumul de trei până la cinci căni de cafea pe zi este, în general, considerat sigur pentru adulți. Cu toate acestea, persoanele care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate nu ar trebui să consume mai mult de 300 de miligrame de cofeină pe zi, deoarece cofeina traversează placenta și ar putea prezenta un risc pentru făt.
Dacă aveți tensiune arterială necontrolată, antecedente de boli de inimă sau altă afecțiune, ar trebui să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a bea cafea cu cofeină. Consumul crescut de cofeină poate spori sentimentele de anxietate și poate provoca insomnie la anumite persoane.
Este bine să bei cafea în fiecare zi?
Consumul zilnic de cafea este considerat sigur și oferă o serie de proprietăți cardioprotectoare. Alte beneficii pentru sănătate includ exerciții fizice și performanță îmbunătățite și cogniție, vigilență și dispoziție îmbunătățite.
Aceasta este o veste bună pentru iubitorii de cafea. A bea trei până la cinci căni de cafea în fiecare zi este mai mult decât suficient pentru a culege beneficiile și este, în general, considerat sigur pentru majoritatea oamenilor sănătoși.
Sfaturi pentru a bea cafea în fiecare zi
- Evitați să beți cafea cu cofeină după-amiaza târziu sau seara. Cofeina are o perioadă de valabilitate de cinci ore și te va ține treaz dacă sorbi înainte de culcare.
- Adăugați puțină scorțișoară în cafea. Scorțișoara poate ajuta la controlul zahărului din sânge și poate avea efecte favorabile asupra colesterolului. În plus, este un potențator de aromă delicios!
- Dacă doriți să adăugați zahăr în cafea, limitați cantitatea pe care o adăugați la aproximativ o linguriță sau mai puțin per porție.
- Adăugați pudră de cacao în cafea. Polifenolii din cacao reduc factorii de risc cardiovascular prin îmbunătățirea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge.
- Măcinați-vă fasolea acasă. Boabele de cafea se descompun în timp, mai ales dacă conținutul interior a fost expus. Achiziționarea fasolei întregi și măcinarea lor când sunteți gata să le folosiți oferă o băutură mai proaspătă.