Când vine vorba de ceai, antioxidanții vin adesea în minte și pe bună dreptate. Cu toate acestea, dezbaterea asupra soiului este superior – negru sau verde – continuă. Ceaiul negru și ceaiul verde au multe asemănări; ambele sunt băuturi populare cu o istorie bogată și ambele provin din planta Camellia Sinensis, ale cărei frunze au fost folosite de mii de ani în scopuri medicinale.
Ceaiul negru și verde oferă beneficii similare pentru sănătate, de la creșterea vigilenței până la protejarea sănătății inimii și potențial scăderea riscului de cancer datorită conținutului bogat de antioxidanți. Cu toate acestea, în ciuda originii lor comune, diferențele constau în metodele lor de producție, procesare și preparare, care oferă culori distincte și beneficii pentru sănătate asociate fiecărui tip de ceai.
Mai jos, un dietetician înregistrat explică acest proces, descriind beneficiile ceaiului negru și verde pentru a vă ajuta să determinați care este preparatul potrivit pentru dvs.
Procesarea face diferența
Ceai negru
Ceaiul negru suferă oxidare, spre deosebire de ceaiul verde, care nu, distingând cele două tipuri. Pentru a oxida frunzele, acestea sunt expuse la aer pentru a declanșa procesul de oxidare, la fel cum un măr sau o banană devin maro când sunt lăsate afară prea mult timp. Acest proces face ca frunzele să devină maro și, prin urmare, intensifică aroma produsului finit.
Ceai verde
Ceaiul verde, pe de altă parte, este puțin oxidat, ceea ce își păstrează culoarea naturală verde deschis și aroma mai delicată. Ceaiul verde este binecunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru proprietățile sale anticancerigene.
Profil de aromă și aromă
Ceai negru
Ceaiul negru are un gust puternic și îndrăzneț. În funcție de timpul de preparare, culoarea poate varia de la chihlimbar la maro închis, iar aromele sale pot varia de la dulce la sărat, în funcție de cât timp a fost oxidat. Alte tipuri de ceai negru sunt descrise ca fiind de malț, fructat, afumat și condimentat.
Ceai verde
Ceaiul verde are unul dintre cele mai largi profiluri de aromă ale oricărui tip de ceai. Aromele sale sunt de obicei descrise ca ierboase, vegetale, de nuci și florale. Ceaiul verde are un gust mult mai ușor, mai puțin astringent decât ceaiul negru.
Conținut de cofeină
Ceaiul negru are de obicei un conținut mai mare de cofeină decât ceaiul verde. O ceașcă de ceai negru conține aproximativ 47 de miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de ceai verde conține 30-50 de miligrame de cofeină, ceea ce face ca ambele ceaiuri să aibă mai puține cofeină decât o ceașcă de cafea. În timp ce ceaiul verde este mai scăzut în cofeină, conține și L-teanină, un aminoacid care poate promova concentrarea mentală și poate atenua nervozitatea cofeină.
Beneficii pentru sănătate
Beneficii comune
În timp ce procesarea ceaiului negru și cel verde diferă, acestea oferă beneficii similare pentru sănătate. Ambele ceaiuri sunt bogate intr-un grup de antioxidanti numiti polifenoli, despre care se crede ca sunt cardioprotectori. Studiile arată că ambele tipuri de ceai ajută la scăderea LDL, sau colesterolul „rău” și a trigliceridelor, iar studiile de revizuire arată că consumul zilnic de ceai negru și verde ar putea fi eficient în scăderea tensiunii arteriale. În plus, se arată că până la trei căni de ceai negru sau verde pe zi scade riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Atât ceaiurile negre, cât și cele verzi conțin cofeină, care poate ajuta la stimularea funcției creierului. Cofeina poate promova, de asemenea, eliberarea de dopamină și serotonina, neurotransmițători care îmbunătățesc starea de spirit în creier. În plus, atât ceaiurile verzi, cât și cele negre conțin L-teanină, despre care se crede că echilibrează efectele cofeinei, aducând o stare relaxată, dar alertă. Unii indivizi consideră acest beneficiu mai favorabil în comparație cu vigilența potențial anxioasă pe care o poate oferi cafeaua.
Datorită proprietăților lor antioxidante, se crede că ceaiul verde și ceaiul negru sunt agenți antiinflamatori puternici. Cercetările în curs arată că consumul regulat de ceai verde și negru poate scădea riscul de cancer de prostată, sân, piele și plămâni, precum și artrita reumatoidă.
Distincții potențiale
Atât ceaiul verde, cât și cel negru conțin flavonoide, un subgrup de polifenoli, dar tipurile și cantitățile pe care le conțin diferă. Ceaiul verde conține o cantitate mare de compus numit epigalocatechin-3-galat (EGCG), în timp ce ceaiul negru este o sursă bogată de flavonoid teaflavină. EGCG este un antioxidant puternic, probabil responsabil pentru majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale ceaiului verde. Acestea includ o posibilă protecție împotriva cancerului și a bolii Alzheimer. EGCG poate oferi, de asemenea, protecție hepatică și poate ajuta la prevenirea bolii hepatice grase fără alcool. De asemenea, conține proprietăți antimicrobiene și exercită un efect calmant.
Teaflavinele, flavonoidul unic pentru ceaiul negru, se formează în procesul de oxidare. Sunt antioxidanți puternici care protejează celulele adipoase de deteriorarea radicalilor liberi. De asemenea, sunt cardioprotectoare, protejând inima și vasele de sânge de formarea plăcii prin reducerea inflamației. Studiile arată, de asemenea, că pot juca un rol util în reducerea colesterolului și a zahărului din sânge.
Deci, cum alegi între ceaiul negru și ceaiul verde? Pentru început, preferința de gust ar trebui să vă ghideze alegerea. Dacă preferați o aromă mai blândă, ierboasă, optați pentru ceai verde. Dacă vă plac aromele mai puternice și mai îndrăznețe, este posibil să preferați ceaiul negru. De asemenea, veți dori să luați în considerare efectele dorite. Ceaiul verde oferă un efect mai calmant datorită conținutului său mai mare de L-teanină. Dacă cofeina este un factor de luat în considerare, ambele conțin cantități similare și mai puțin decât cafeaua.