Home / Stil de viață / Sănătate / Cum afectează excesul de sare sistemul imunitar

Cum afectează excesul de sare sistemul imunitar

O dietă occidentală standard este de obicei bogată în aport de sodiu sau sare, care a fost remarcat ca un factor care contribuie la bolile cardiovasculare și la dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Fast-food-urile, cartofii prăjiți, chipsurile, alimentele ambalate (în special cele care conțin amestecuri de condimente) sunt încărcate cu sare. Asociația Americană a Inimii recomandă să nu consumați mai mult de 2,5 g de sare pe zi, cu toate acestea, s-a raportat că mai puțin de 10% din populație urmează de fapt acest sfat.
Sănătate Boli ale inimii Colesterol Tensiune arterială
6 minute timp de citire
Cum afectează excesul de sare sistemul imunitar

Deși sarea este legată de echilibrul apei din organism (volum și presiunea lichidului), cantitățile excesive sau inadecvate de aport de sare pot afecta sistemul imunitar și pot duce la inflamații și alte rezultate proaste pentru sănătate.

Sensibilitatea la sare a tensiunii arteriale (SSBP)

SSBP este o afecțiune care apare atunci când modificările aportului de sare urmează modificări ale tensiunii arteriale (de exemplu, tensiunea arterială crește pe măsură ce aportul de sare crește). Acest lucru se întâmplă la aproximativ 25% dintre persoanele care au de obicei niveluri normale ale tensiunii arteriale și ~50% la cei care au tensiune arterială ridicată. Există, de asemenea, alți factori cunoscuți pentru creșterea SSBP, inclusiv supraponderalitatea, rezistența la insulină și îmbătrânirea în general. Este important să abordăm SSBP, deoarece este considerat un factor de risc independent de deces din cauza bolilor cardiovasculare. 1

Dietele bogate în sare și microbiomul intestinal

Atunci când consumați sare alimentară, primul loc major de contact pentru absorbție este în intestine. Tractul intestinal este încărcat cu bacterii și celule imunitare numite celule dendritice. Aceste celule dendritice ajută la identificarea zonei pentru microorganisme patogene, protejându-vă în același timp permițând speciilor de bacterii „bune” sau utile să supraviețuiască și să trăiască acolo.

S-a demonstrat că aportul de sare afectează acest microbiom intestinal - populația de specii bacteriene care trăiesc de-a lungul tractului gastrointestinal. Bacteriile tale intestinale sunt extrem de sensibile la alimentele pe care le trimiți. Ceea ce mănânci poate schimba tipurile de specii și tulpini de bacterii care trăiesc și supraviețuiesc. Aceste bacterii intestinale sunt responsabile pentru a vă ajuta să absorbiți nutrienții, să vă trimită informații creierului și sistemului nervos și influențează căile inflamatorii. Aceste efecte pot determina dezvoltarea hipertensiunii arteriale și pot fi chiar legate de unele afecțiuni autoimune.

Dietele bogate în sare au ca rezultat modele similare de creștere a unor specii de bacterii, legând sarea alimentară atât cu bacteriile intestinale, cât și cu hipertensiunea arterială.

Cercetătorii s-au întrebat recent dacă anumite tratamente cu probiotice pot afecta hipertensiunea arterială indusă de sare. Într-un studiu pe animale, trei săptămâni de dietă bogată în sare au dus la creșterea tensiunii arteriale, dar presiunea a fost semnificativ redusă și normalizată atunci când acești șoareci au fost tratați cu o tulpină probiotică, Lactobacillus.

Reacții imune din dietele bogate în sare

Celulele TH17 sunt celule imune care pot promova hipertensiunea arterială și joacă un rol în reacțiile autoimune. S-a demonstrat recent că dietele bogate în sare pot crește această activitate TH17. Sarea alimentară bogată modifică funcția imunitar. Acest lucru poate provoca eliberarea de molecule de semnalizare inflamatorie în rinichi și vasele de sânge care promovează tensiunea arterială ridicată.

La oameni, un studiu preliminar a avut voluntari de sex masculin sănătoși care au urmat o dietă bogată în sare (aproximativ 15 g pe zi) timp de două săptămâni. Această provocare cu sare a crescut semnificativ tensiunea arterială, a crescut celulele TH17 și a dus la pierderea bacteriilor intestinale Lactobacillus.

Într-un studiu pe animale, cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în sare a crescut tensiunea arterială în decurs de trei zile, dar a crescut și aderența celulelor albe din sânge la vasele de sânge din ochi. Moleculele de adeziune din rinichi au fost, de asemenea, crescute, ceea ce poate afecta funcția rinichilor. Cu toate concluziile acestui studiu combinate, cercetătorii au ajuns la concluzia că a avea o dietă bogată în sare și hipertensiunea arterială este mai dăunătoare decât a avea doar un aport ridicat de sare, dar există anumite reacții imune care apar înainte ca hipertensiunea indusă de sare să apară sau chiar să fie surprinsă de medicul dumneavoastră.

De exemplu, dietele bogate în sare pot suprima globulele albe antiinflamatorii (macrofage) și pot promova macrofagele proinflamatorii. Câtă sare este nevoie pentru a face asta? Un studiu pe adulți umani sănătoși a constatat că monocite mai mari au fost găsite la o dietă de 12 g pe zi (rețineți că AMA recomandă maxim 2,3 g pe zi și o singură masă de fast-food conține 1,5 g de sodiu). Urmărind o dietă săracă în sare (<5 g de sodiu pe zi), aceste efecte au fost inversate.

Ar trebui să renunț la sare?

Deși am abordat daunele pentru sănătate ale prea multor sare, trebuie menționat și faptul că o dietă fără sare poate fi, de asemenea, dăunătoare. Dietele cu restricție de sodiu au fost asociate cu o creștere a moleculelor inflamatorii (proteina C reactivă, IL-6 și TNF-alfa).

Practic, organismul are nevoie de puțină sare, deoarece sodiul este o componentă majoră a multor procese celulare și acționează ca un transportor pentru ca moleculele să intre și să iasă din celulele corpului tău. Sodiul reglează absorbția de zaharuri din intestin și rinichi, reglează semnalizarea calciului, acțiunea neurotransmițătorilor, echilibrul pH-ului și transportul mineralelor precum magneziul.

Concluzia este că organismul tău are nevoie de sare, dar consumul mediu într-o dietă occidentală este de obicei mult prea mare. Consumul de sare nu trebuie să depășească 5 g (5000 mg) pe zi (aproximativ o linguriță), dar recomandările pentru sănătatea cardiovasculară sunt stabilite la valori mult mai mici. Se recomandă maximum 2,3 g (2300 mg) pe zi.